Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

Com és Nicaragua?

Nicaragua és el país més gran de l'Amèrica Central, i és el menys habitat per quilòmetre quadrat: té 5 milions i mig d'habitants. Managua és la seva capital amb 1 milió i mig. León amb cent cinquanta mil, i Granada amb cent mil, són les dues altres ciutats importants.

Nicaragua es pot dividir en tres grans territoris: la costa del Pacífic , on està situada la major part dels seus habitants, la majoria dels quals són "mestissos", és a dir, barreja dels descendents d'espanyols i d'indígenes; una regió central , menys habitada i dedicada a cultius i ramaderia, i la costa Atlàntica, banyada pel Carib, selvàtica i menys habitada encara, i la més pobre.

Els espanyols conqueridors es van concentrar en la costa del Pacífic, i els indígenes autòctons es van desplaçar cap a l'Atlàntic, on van coincidir amb els que ja hi eren, i amb gran nombre d'esclaus foragitats de les illes del Carib de parla anglesa. Aquest territori, la Moskitia , va quedar sota protecció anglesa fins a començaments del segle XX, quan va quedar unificat el territori nicaragüenc.

L'historia de Nicaragua està marcada pel domini de grans companyies americanes d'explotació agrícola, que exercien un domini polític, inclús per la força de l'exèrcit americà.

Sandino, líder de la lluita contra el domini americà i dels seus representants, fou assassinat en el primer quart del segle XX.

Esdevingué una llarga dictadura de Somoza, i desprès del seu fill Tachito. En els anys setanta, esclatà la revolució contra la dictadura liderada pel Frente Sandinista, un dels líders dels quals, Ortega, va presidir el primer govern sandinista.

Deu anys de contrarevolució, va ocasionar milers de morts i l'empobriment del país. Més tard, el Frente Sandinista perd les eleccions i desprès de més d'una dècada de govern del Partit Lliberal, fa pocs anys ha recuperat el govern el Frente Sandinista, tot i que en minoria.

Nicaragua, país històricament pobre i empobrit per la guerra darrera i les lluites polítiques dels canvis de govern, pateix a més les inclemències meteorològiques: terra de volcans, que sovint entren en erupció, terra de terratrèmols, petits mol freqüents i un de gran cada 30/40 anys com el darrer de 1972 que va arrasar la ciutat de Managua, i terra de tifons, que venen del Mar Carib i penetren per la costa Atlàntica.

Nicaragua