Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

Els primers senyals

Hi han algunes malalties mentals que presenten uns símptomes molt precoços, mentre que altres tenen una aparició més o menys sobtada. Sense que això signifiqui que hem d'estar constantment en alerta, és bo conèixer algunes manifestacions precoces per poder prendre mesures el més aviat possible.

Hi han algunes manifestacions, sobretot en les èpoques de crisis vitals, com en l'adolescència, en que el que podrien ser senyals de trastorn psíquic poden confondre's amb el propi dels conflictes d'aquesta etapa. O, en el nostre medi, en els quadres depressius-ansiosos de moltes dones de mitjana edat que, per qüestions culturals, no s'han incorporat a una vida de relació o d'activitats mínimament creatives.

Però hi han situacions que fan sospitar del malestar psíquic i de la possibilitat d'inici d´una malaltia mental o de risc d'addicció a drogues, de suïcidi, de maltractaments familiars, etc.

És important que aquestes manifestacions, en el possible, es puguin detectar per a poder prendre mesures anomenades preventives, per a poder actuar i constatar si de fet són el inici d'un problema psíquic greu o no.