Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

No! a l'exclusió

L'estigma crea exclusió social

Tots, d´una manera o altre, participem en el manteniment d´un prejudici negatiu envers la malaltia mental, és a dir, en el manteniment de l´estigma de la malaltia mental. I per tant,  també en l´exclusió de les persones afectades.

Cal que tots hi prenguem part den la lluita contra aquest estigma,  la marca que porta la malaltia mental com a causa d'incapacitat, d´imprevisibilitat, d'irresponsabilitat i de violència, si volem, per una qüestió de justícia i de solidaritat, pertànyer a una societat integradora i equànime
Les senyals de l´estigma estan per a tot arreu, en el dia a dia de tots nosaltres, en els diaris que llegim, en les pel·lícules que veiem, en la nostra conversa quotidiana.

Eradicar l´estigma que pesa sobre la malaltia mental seria retirar obstacles per a la normalització de la vida, imprescindible per a la rehabilitació de les persones amb malaltia mental, per aconseguir plens drets com a persones.

AQUESTA ÉS UNA TASCA COL·LECTIVA, DE TOTS PLEGATS I TÉ
A VEURE AMB LES COSES DEL NOSTRE DIA A DIA

Al Maresme hi han moltes TORRES DE GUAITA destinades a observar i avisar de l´arribada dels pirates. Avui l´observació ha d´anar dirigida cap als fets i conductes que fomentin l´exclusió, tot allò que participi en la potenciació de l´estigma.
Hem d´estar atents, començant per nosaltres mateixos, per ser més solidaris i tolerants amb les diferències de qualsevol mena, de raça, religió, gènere, malalties, etc.

Podem comentar el que observem i no ens sembla correcte, allò en els diaris, en les pel·lícules, en els serveis sanitaris, en els serveis socials, etc. de cara a la integració social.

En situacions molt rellevants, sempre ens podem dirigir al síndic de greuges de Catalunya, www.sindic.cat