Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

Associacions ciutadanes

Les Associacions ciutadanes són nuclis generadors d'activitat i de relació en una comunitat.

El Maresme és una de les comarques de Catalunya amb més activitat associativa. Sembla ser que hi han més de dues mil per a poc més de tres-cents mil habitants. Això dona idea de la força de la societat civil.

No sempre és fàcil per a un malalt mental poder accedir a una associació: unes vegades per què hi ha una quota a pagar, unes altres per què les pròpies característiques de la persona malalta li dificulten integrar-se a l'activitat de l'associació i una altre per què les Associacions no contemplen activitats facilitadores per aquells que tenen algun problema.

Hi han associacions en que la relació entre els socis és la seva base i hi han altres en que l'activitat que desenvolupen és la seva base. Ambdues poden ser de molta utilitat per a la rehabilitació del malalt mental.

Per que l'activitat pot generar aspectes rehabilitadors molt importants (tant si són activitats esportives, culturals, socials, etc. ) i per què la socialització evidentment també pot generar allò que el malalt mental necessita: sentir-se pertanyent a un grup social, tenir unes relacions homologables a qualsevol ciutadà, ser un més de la comunitat.

Fa cinc anys varem realitzar una mena de Concurs, promovent entre les Associacions ciutadanes del Maresme un projecte de incorporar a malalts mentals en la seva activitat. Es van presentar varis projectes, i el que responia més ajustadament a el que es demanava va ser la Piscina Municipal de Premià de Mar, que va vèncer el Concurs.

En el Maresme vàries Associacions inclouen entre els seus socis a malalts mentals i algunes realitzaren activitats específiques per a ells.

Potser seria convenient reeditar el Concurs per posar sobre la taula una altre vegada la importància del seu paper en la rehabilitació. Per demanar la seva participació en aquesta tasca. Malgrat les dificultats que a vegades poden representar. I si cal, amb l'ajuda dels professionals.

Des de la CTM adrecem molts malalts a les Associacions. Tenim una base de dades de les Associacions al Maresme són més de dos mil. Aquest catàleg s'anomena CAC i es fa servir en el moment d'elaborar un pla rehabilitador d'un malalt mental.

Les Associacions interessades en col·laborar poden posar-se en contacte amb nosaltres i podrem elaborar un programa de participació i si cal el nostre assessorament.

No cal grans canvis o activitats:  simplement acceptar algun malalt mental veí de l'associació i facilitar-li la seva incorporació a l'associació. Ajudant-lo, si cal.