Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat
 

Pla de Salut i PIAISS (Pla Interdepartamental d’Atenció Integrada Sanitària i Social)

L'atenció a la Salut Mental i a les Addiccions està travessada per a la complexitat.
Segurament, davant de qualsevol cas i,  independentment del nivell assistencial, en la mesura en que se'n va “fent càrrec” del problema, es fa palès la intervenció d'elements de diversa complexitat.

 

Dimarts, 22/07/2014

Sembla paradoxal que quan més grau de comprensió abasta, més elements de complexitat es van introduint.
Quasi es podria dir que, a més complexitat més càrrec s'està fent del cas.
Hi hauria una complexitat transversal ( diagnòstic, tractament...) i una complexitat longitudinal que al llarg del temps va adquirint matisos diferents.
La participació d'aspectes biològics de tota la basant psicològica i dels aspectes socials, fa imprescindible, especialment en la malaltia mental greu, la intervenció d'un equip interdisciplinar i la implicació de diferents àmbits com el de la salut, el de l'assistència social, el del treball, ensenyament, justícia...
Aquesta transversalitat demanarà necessàriament l'articulació dels Departaments de la Generalitat corresponents.
És en aquest sentit que es dirigeix el Pla de Salut i el recentment PIAISS ( Pla Interdepartamental d'Atenció Integrada Sanitària i Social ).
No només en l'àmbit del tractament està pendent la complexitat, sinó també en l'àmbit de la promoció i prevenció i en la rehabilitació.
És imprescindible, ho ha sigut sempre, l'atenció a la salut mental sense transversalitat, aliances, complexitats, interdisciplina i comunitat.
I finalment, impensable ho és també la presència implacable dels aspectes ètics i del nostre posicionament davant de la persona amb malaltia mental.
Si tot això no és poc, en el decorat de fons es troba encara massa sovint, el perjudici de l'estigma.
Creiem que la posada en marxa d'un pla interdepartamental per acostar una atenció integrada és un primer pas.
En aquest sentit s'inscriu també l'aliança estratègica del Maresme Continuum entre els proveïdors de serveis de salut mental en el Maresme.