Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat
 

L'altre benefici d'Inditex

El grup tèxtil inaugura a Palafolls el seu tercer ´ outlet ´ amb una plantilla formada per treballadors amb trastorns mentals. L´empresa col · labora amb fundacions per integrar discapacitats
Dimarts, 31/12/2013

Leticia té 38 anys i ha aconseguit recuperar una faceta molt important de la seva vida . Des d´ahir treballa a la botiga que la marca Oysho , del grup Inditex , ha obert a Palafolls ( Maresme ) . Fa anys va treballar en altres empreses , sempre de cara al públic , però després va passar una llarga temporada sense fer res . «Estava tot el dia a casa i em sentia molt deprimida , però ara la meva vida ha donat un canvi . No sóc la mateixa persona » , afirma .

Leticia pateix una malaltia a la qual no li vol posar nom i que tampoc s´identifica a simple vista . És molt amable i té molta paciència amb el periodista tafaner que l´entrevista . El seu mal està catalogat com un trastorn mental sever ( TMS ) . Encara que té dret a una pensió , perquè pateix un 65% de discapacitat , prefereix treballar . « Estàs més distreta i mi m´agrada molt el que faig » , afirma la dependenta , que forma part d´un equip de sis empleades que estan en les mateixes condicions , més dues monitores .

El carrer Major de Palafolls es comença a conèixer com el carrer d´Inditex . Amb la botiga d´ahir, el grup que va fundar Amancio Ortega ha obert tres establiments emmarcats en el projecte d´integració socio-laboral For & From , juntament amb la Fundació Molí d´en Puigvert . El primer, de Massimo Dutti , es va inaugurar el 2002 . El segon, un Bershka , va obrir sis anys més tard . Totes les botigues venen peces rebaixades d´altres temporades .

Inditex ha obert en total set outlets dins del programa For & From , repartits a Catalunya , Galícia i la Comunitat Valenciana . La tèxtil col · labora amb fundacions locals , que aporten els treballadors , mentre que Inditex es fa càrrec de la posada en marxa del local i de l´assessorament comercial . « El benefici va íntegre a les associacions» , remarca Fèlix Poza , responsable de Responsabilitat Social Corporativa ( RSC ) d´Inditex , informa Sonia Gutiérrez . Totes tenen « superàvit comercial , s´autofinancen i creen valor » , afegeix. El 2012 , la facturació va oscil·lar entre 135.000 i 909.000 euros .

Per a la Fundació Molí d´en Puigvert les botigues representen un 60% dels seus ingressos , encara que la seva gerent , Miquel Àngel Ruiz , destaca que el benefici és molt més que econòmic : la integració de les persones amb malaltia mental « ajuda de forma significativa al procés de curació » , afirma .

L´alcalde de Palafolls , Valentí Agustí ( PSC ) , és psiquiatra i ha tingut molt a veure en el projecte . « Amb l´arribada de la democràcia es van tancar els manicomis , però moltes famílies van continuar amagant a casa els discapacitats , i ells també es mereixen una vida digna» , exclama .

Noticia de El periódico
http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/otro-beneficio-inditex-2631311#