Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat
 

Inditex aposta per la integració social a Palafolls

En realitat és el carrer Major de Palafolls , però a la resta de la comarca del Maresme ja se la coneix com la via d'Inditex ja que des de l'any 2002 s'han obert tres botigues exclusives de la multinacional , totes gestionades per personal procedent del Molí d'en Puigvert , un centre de rehabilitació de malalts mentals severs .

L'última obertura, un outlet de moda íntima de la signatura Oysho , que s'emmarca en el programa d'inserció for & from i que va ser presentat ahir. El programa d'inserció social d'Inditex , té molt a veure amb l'incombustible alcalde de Palafolls , Valentí Agustí , psiquiatre de professió , que amb 30 anys a l'alcaldia , el 2001 va començar a negociar amb el gegant tèxtil la derivació dels seus programes socials cap la comarca . Així, el 2002 es va obrir la primera botiga gestionada en franquícia pel centre de formació i capacitació de malalts mentals , una botiga Massimo Dutti , l'èxit va propiciar que en 2008 una altra firma del grup , Bershka , obrís un altre establiment .

Agustí va destacar ahir durant la inauguració de la botiga Oysho a Palafolls , la importància que suposa per al tractament de la discapacitat física que el malalt mental , sever en aquest cas , passi d'estar relegat d'un paper residual en la seva pròpia família un procés de rehabilitació que li permet integrar-se amb garantía a la societat " gràcies al se reconeixement laboral " . El personal de les botigues outlet d'Inditex rep una precisa formació laboral que, després d' un curs de 210 hores , de les que 30 són de pràctiques a altres botigues de la cadena , el capacita per a la feina , amb totes les garanties .

La d' Oysho és la botiga número 597 que Inditex obre a tot el món . En el cas de Palafolls , funciona com a franquícia que gestiona El Molí , però que compta amb tots els condicionants i requisits de la marca , ja que prèviament l'empresa ha invertit "prop de 80.000 euros a la botiga " i en els cursos de capacitació , segons el director general de Comunicació del grup , Jesús Echevarría .

"No es tracta d'un experiment laboral" , ha subratllat Echevarría , sinó de donar resposta a la necessitat de "generar treball emprant el llenguatge universal de la solidaritat" . Tampoc " fem caritat " va matisar , ja que " obtenim una rendibilitat " que permet mantenir intacta la projecció de futur amb la qual van ser creades les botigues gestionades des de les entitats socials . Especialment nerviosa estava ahir Montse Codina , l'encarregada de la botiga, que no parava en el seu afany de donar a conèixer la tasca social que exerceix. La botiga està ubicada al número 7 del carrer Major de Palafolls i compta amb una plantilla de vuit persones , sis de les quals estan diagnosticades amb trastorn mental sever ( TMS ) .

El projecte for & from es va ampliar el 2007 i el 2010 amb noves botigues Massimo Dutti i Tempe a la cèntrica via que aglutina els outlets de grans marques a Allariz (Orense ) , també gestionades per persones amb diferents minusvalideses . A finals del 2010 Tempe inaugurar una altra botiga de les mateixes característiques a Elx ( Alacant) a la qual va seguir l'any següent Stradivarius amb una botiga a Manresa .

Noticia de La Vanguardia