Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat
 

Els efectes psicològics de la crisi

Dimarts, 31/12/2013

La Comunitat Terapèutica del Maresme ha vist incrementat el nombre de visites com a conseqüència directa de la crisi . Com ens afecta la crisi econòmica , quines són les conseqüències directes en la nostra salut o com ho podem afrontar perquè ens perjudiqui el menys possible . Aquestes són preguntes a les que ha respost , en una entrevista al programa " Bon dia " el Doctor Guillem Homet , director mèdic de la Comunitat Terapèutica del Maresme.

La situació econòmica en què estem immersos ¡, no és només una crisi econòmica . És una crisi vital capaç de deixar la nostra capacitat emocional en "nombres vermells " . I és que els problemes econòmics figuren com una de les causes més directes capaços de desencadenar una situació d'estrès en la persona .

El doctor Guillem Homet va dir que l'increment de pacients a les seves consultes és conseqüència directa d'aquest crisi : " Evidentment que sí. Nosaltres rebem els pacients dels metges de capçalera . Al CAP és on la gent va a dipositar el seu malestar . Una de les seves funcions és la mateixa . en aquest moment l'ansietat , la tristesa es fa evident . Quan el pacient s'adona que el seu malestar és produït per la inseguretat en el treball , per la inseguretat generalitzada , de vegades el pacient no es dóna compte que és per causa d'això i llavors li fa mal l'esquena, les cames , les espatlles . "

L'estrès és una resposta natural i necessària que el nostre organisme posa en marxa davant de diferents situacions . Tenir no és dolent. Fins i tot és bo si no s'allarga en el temps que és el que sol passar davant situacions econòmiques greus . És aquí quan es converteix en una cosa perjudicial per a la nostra salut : " L'estrès en un determinat nivell és bo . Sense estrès , sense certa inquietud , desassossec , un no faria res . Estaria tot el dia assegut en una cadira . La vida en general posa una sèrie de reptes . Ara bé , quan aquest estrès passa aquest nivell , llavors pot paralitzar . És quan pot crear crisi d'ansietat i estrès crònic . Per exemple, la persona que està en un treball molt malament, té un estrès quotidià que acaba fent molt de mal a la persona si no hi ha remei ", ha indicat Homet .

El Periódico de Catalunya publicava fa pocs dies un estudi del professor d'ESADE Joan Ramis - Pujol , a través del qual analitzava el patiment de les persones que són víctimes d'un desnonament . Un estrès posttraumàtic que segons el professor , és comparable al que pateixen les persones que sobreviuen a un atemptat terrorista o un accident de cotxe . En aquest sentit , el doctor Homet considera que " el desnonament és una despossessió d'allò més íntim . És com la segona pell . Nostra casa és el nostre refugi , és on passen les coses més íntimes de la nostra vida . Quan un té la casa pròpia és com la segona pell . És clar que et treguin d'on has dipositat tantes expectatives i on has dipositat part de la teva intimitat treure't això i encara més amb aquestes situacions tan estranyes . la gent es queda amb deutes , perd la segona pell i de vegades , sense masses alternatives . "

L'entrevista íntegra amb el doctor Guillem Homet la podran escoltar la setmana que ve al programa " Bon Dia”

Noticia de Ràdio Calella