Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

Temps variable

04 de febrer de 2010

Aquests són temps difícils i l'àmbit de l'atenció pública a la salut no s'escapa pas. Caldrà veure en quina mesura i ponderació. L'atenció a la salut mental ha estat, des de sempre es podria dir, el sector més menystingut de la sanitat. Abans, per no tenir un lloc en l'espai dels recursos propis de la salut: era més aviat un tema de beneficència social.  Més tard, quan se li va reconèixer la pertinença, no acabava de trobar-s'hi,  tant per vacil·lacions del propi sector com per que no se li concedia estatus d'igualtat en el repertori assistencial. Darrerament, anava en el bon camí de mantenir una certa singularitat i amb intencions de compassar el pas amb la resta de l'atenció sanitària. Si hi han restriccions pressupostàries esperem que respectin aquest decalatge històric per tal de que l'atenció a la salut mental no perdi el pas de manera irreparable. 

Ja s'està al 2011 i el refranyer popular diu que “Anys parells, pluges i vents; anys senars, no bufen pas”. La nuvolada de restriccions, que en aquests moments sembla amenaça molt seriosa, es desitja que es transformi en temps de bonança, tot i l'austeritat que cal i que és acceptada per tothom. Malauradament, les carències en el sector i les necessitats dels malalts mentals, segueixen exigint que no s'aturi allò que tendia cap a l'equiparació i normalitat.

De la sacsejada de les pluges i dels vents del 2010, la Comunitat Terapèutica del Maresme ha fet un sobreesforç per remodelar part important dels seus recursos, gràcies a l'aportació dels seus treballadors, especialment dels cooperativistes.

Al recurs d'hospitalització de subaguts,  a Arenys de Munt,  s'ha realitzat, i s'està realitzant, un canvi estructural molt important, amb la construcció de dues ales noves, per ampliar i millorar les condicions d'habitabilitat i les possibilitats qualitatives i quantitatives dels procediments terapèutics, tot i mantenir el mateix nombre de llits.

L'Hospital de Dia, a Malgrat, també està patint unes reformes significatives el que afavorirà l'habitabilitat de l'edifici i la possibilitat d'una assistència amb més qualitat.

Els serveis centrals de la CTM, és a dir, tota la gestió, s'ha traslladat a un local específic, a Malgrat, que permetrà alleugerar la resta de serveis i optimitzar els recursos.

A totes aquestes millores, s'afegeix que la Fundació El Molí d'en Puigvert està en vies de finalitzar una nova nau on s'ubicaran els recursos tècnics i de gestió i permetrà un pas endavant, a tots els nivells, en el conjunt de les activitats de reinserció laboral del malalt mental.

Junt amb bona part del sector salut mental de Catalunya, s'ha treballat en la confecció d'una història clínica informatitzada que s'implantarà durant el 2011 i que estarà oberta a la recepta electrònica i a la història clínica compartida, quan s'acabin de generalitzar.

En quant a l'activitat assistencial, la CTM, junt amb la Fundació El Molí d'en Puigvert, ha seguit en la línia d'una assistència lligada a la comunitat i objectivant la inserció social del malalt mental com a fita principal. En aquesta feina ha col·laborat amb les associacions de familiars de malalts mentals del territori, ESQUIMA al Maresme Sud, POSITIVA al Maresme Nord i AFAMMA a Mataró i amb tots els recursos assistencials i administratius locals.

Sotmesa a controls i avaluacions continuades, hi ha la satisfacció d'haver assolit una molt bona puntuació en el “benchmarking” realitzat a tots els Centres de Salut Mental de Catalunya i també en les dades prescriptores. Evidentment hi ha molts aspectes a millorar i això es fa patent en els objectius per al 2011.

S'ha estat preparant l'objectiu d'iniciar les primeres visites en els CAP del territori, en primer lloc al Maresme Nord, per afavorir la proximitat amb els equips d'atenció primària a la salut.

Es pretén seguir potenciant el treball comunitari en totes les línies assistencials i la relació amb la comunitat:  segueix el programa de ràdio ObertaMent, emès per les ràdios municipals del Maresme, i la pàgina web www.salutmental.cat a més de la col·laboració amb les Administracions locals. També continuen “La Paella del Maresme” i l'Orquestra Bona Sort, ambdues activitats terapèutiques dels pacients, que en conjunt lluiten per disminuir l'estigma de la malaltia mental.

Tot i els canvis institucionals ocorreguts al CAPS de Bluefields, Nicaragua, la CTM continua en la seva aposta per continuar liderant el projecte, ajustant la seva participació i potenciant l'abast de l'experiència que, des de fa set anys, dona atenció en salut mental a la població de la Región Autónoma del Atlántico Sur.

En aquest 2011, la CTM ha assumit la UAD - Unitat d'Atenció a les Drogodependències situada a l'Hospital de Calella, i promourà l'aprofundiment de la pràctica comunitària en el territori del Maresme Nord a més de l'articulació amb el CSMA del Maresme Nord. Impulsarà una manera d'entendre l'atenció a les drogodependències posant l'èmfasi en els aspectes psicològics i socials. Seguirà amb el Programa Carretera,  d'atenció sanitària  a les treballadores del sexe.

Es presenta, doncs,  aquesta breu ressenya de les activitats assistencials del 2010,  esperant que el “temps variable” que ja ha vingut a sobre finalment sigui benèvol  en el 2011 i no malmeti el treball assistencial, complex i sovint poc reconegut, que s'ha anat consolidant en aquests anys. Assistència que, lluny de necessitar un temps de precarietat i inestabilitat, vells coneguts de la salut mental, el que requereix és una atenció pública i suficient, donat l'ampli ventall d'àmbits que comporta i la càrrega familiar i social que suposa.

Guillem Homet

Director mèdic

2010

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
CTM Salut Mental es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.