Comunitat Terapèutica del Maresme
serveis salut mental | salutmental.cat

Demanar perdó

07 de febrer de 2008

Un famós escriptor demanava perdó al destinatari de la seva carta per haver-la fet tan llarga adduint que no havia tingut temps de fer-la més curta.

No sé si aquesta aparent paradoxa pot aplicar-se a aquesta breu pin­zellada d'un altre any d'activitats de la CTM, especialment dels cent treballadors que la conformen, mantenint un màxim de versemblança i que realment reflecteix el conjunt de les seves activitats i de les seves intencions; però el que sembla fàcil acaba difícil quan el difícil és que sigui fàcil.

Veritat o no, tant el simple record com la més minuciosa recopilació poden contenir molt d'esbiaix o molta interpretació tendenciosa. Per part del que la fa, per part de qui ho llegeix. Acceptant tot això, diem un “vale” que és com acaba el “Don Quijote de la Mancha”. 

La complicitat amb els habitants i institucions del Maresme crec que segueix sent la nostra més acurada característica fundada en aquests trenta-dos anys de treball ininterromput. Trenta dos anys d'implicació comunitària han creat uns vincles que creiem significatius, traduïts en tolerància i solidaritat: però pensem continuar en aquest camí.

Quan, en els vint-i-cinc anys, varem fer un circuit de xerrades en els diferents municipis del Maresme amb la participació de seixanta-sis associacions ciutadanes i, després, varem fer un concurs de propostes, entre totes les associacions del Maresme, per la presentació d'un pro­jecte d'incorporar a les seves activitats espais comuns amb persones amb malalties mentals, com un associat més.

L'any passat, varem presentar com a objectius de millora de la qualitat percebuda, la confecció d'un catàleg d'associacions ciutadanes per a facilitar la inserció social del malalt mental i d'una pàgina web de di­vulgació i debat, www.salutmental.cat. Pensem que aquestes accions poden també col·laborar en la implantació comunitària del nostre tre­ball terapèutic i rehabilitador.

Justament en la transició en que les tasques de divulgació passen de ser exclusivament oferta de serveis a ser maneres d'abordar el pati­ment psíquic i de millora de la qualitat de vida de tots plegats. En el context d'una ètica de l'oportunitat.

Hem anat definint els punts febles i els punts forts de cada un dels nostres recursos i creiem, en la línia de les nostres possibilitats, i im­possibilitats, de tota mena anar millorant, centímetre a centímetre, la nostra eficàcia i eficiència com a servei assistencial públic.

Com a empresa petita i en el context d'una cooperativa de treball as­sociat a vegades, com en qualsevol memòria, el fàcil és difícil i el difícil acaba essent fàcil. Tanmateix aquesta és la realitat del teixit assisten­cial i organitzatiu a Catalunya.

En aquest any, de totes nostres activitats en la comunitat, en els Cen­tres de Salut Mental a Calella i al Masnou, on hem inaugurat nous lo­cals, i també en el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Calella, s'ha anat en la línia d'aprofundir en la relació amb els Equips d'Atenció Primària i fer més divulgació comunitària, treballar més amb les es­coles, en el context del programa Salut i Escola, i amb equips psico­pedagògics. En l'hospitalització de dia a Malgrat i en l'hospitalització de subaguts a Arenys de Munt, en accions de convivència entre la ciutadania com Jornades de Portes Obertes i accions amb exposicions dels pacients i altres iniciatives d'implicació comunitària i xerrades. En tot el ventall de recursos rehabilitadors, actuacions en l'àmbit de la participació i de la inserció, de la rehabilitació comunitària; en la col·laboració d'una nova Associació de Familiars de Malalts Mentals al Maresme Nord, en les tasques de prospecció i inserció laboral del malalt mental en el món laboral normalitzat, d'expansió de les acti­vitats del Centre Especial de Treball, tot això en temps de crisi econò­mica el que ja és un mèrit; de l'Orquestra Bona Sort; del programa setmanal de ràdio “La Paella” des de fa ja sis anys, etc.

Creiem que aquest conjunt d'activitats divulgatives, formatives i con­vivencials a més de les activitats comunitàries lligades a l'assistència, en el dia a dia, suposen un pas en la lluita contra l'estigma de la malal­tia mental, obstacle decisiu en la inserció i “normalització” de la vida de les persones amb malaltia mental.

Guillem Homet
Director Mèdic
2008

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
CTM Salut Mental es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.