Comunidad Terapéutica del Maresme
servicios salud mental | salutmental.cat

Clar, sensat, lúcid i apassionat...

01 de enero de 2014
D'aquesta manera Gabriel Ferrater va definir com, òptimament, hauria de ser un poema. I completava la frase amb un ...és a dir, en una paraula, divertit.

Aquesta aparent paradoxa de concebre un poema amb aquests ingredients, la claredat, la sensatesa, la lucidesa i l'apassionament i fer-los quallar en una sola paraula, divertiment, fa palès la diversitat d'elements presents en un poema, la seva fondària i amplitud, el seu calat. El resultat ha de ser necessàriament allò que mou i commou les persones, que és de l'ordre de les seves emocions. I , per tant, delatant la complexitat del subjecte.

De la mateixa manera, la complexitat del subjecte és la que ens trobem en l'atenció a la salut mental. La complexitat de les presentacions en la clínica del dia a dia, molt sovint llunyana de la nosografia psicopatològica dels sistemes de classificació habituals, que obliga a una complexitat assistencial, travessada per el biològic, el psicològic i el social.

Però també, la complexitat en la gestió on hi conflueixen el públic i les iniciatives de l'emprenedoria de responsabilitat social. El règim cooperatiu amb el règim laboral. El empresarial amb el assistencial.

L'eficiència i viabilitat de tot això radica en el maneig de la complexitat tenint en compte que l'objectiu de tot plegat és, finalment, la inserció social i la millora de la qualitat de vida dels malalts mentals.

La CTM, després d'aquests quasi quaranta anys, està implantada en el territori del Maresme i podríem dir ben implantada, perquè en el quotidià ha estat molt amb les institucions i entitats, amb les famílies, amb els distints professionals, en definitiva, amb el pacient i el seu entorn. S'ha fet un important treball comunitari. La CTM està ben arrelada a aquesta comunitat..

I seguint amb la metàfora agrícola, els “tutors”, és a dir, els suports, les guies,que han permès un sosteniment adequat, han estat ferms i útils, abastant els diferents àmbits que la complexitat imposa. Evidentment, els “tutors” centrals que han ofert la possibilitat, el marc general i financer han estat els diferents Departaments de la Generalitat: el Departament de Salut, el de Benestar i Família, el d'Empresa i Ocupació i, també, el d'Ensenyament i el de Justícia. També la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal. I el Fons Social Europeu de la Unió Europea.

Varis Ajuntaments del territori han posat a disposició equipaments o diferents bens per dur a terme la tasca assistencial. Els Ajuntaments de Calella, El Masnou, Pineda, Arenys de Munt, Palafolls, Malgrat i Premià de Mar. I també en el tema de la nostra Cooperació internacional, l'Ajuntament de Girona i el IAS. A Nicaragua, l'Alcaldia de Bluefields, el Govern Regional i el Ministerio de Salud nicaragüenc.

Per la mútua complicitat i compartir en tots aquests anys, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

En l'àmbit de la gestió i del debat sobre el posicionament a respecte del model assistencial, Fòrum salut mental i la nostra patronal, Unió Catalana d'Hospitals. També Ammfeina i Dincat, en el tema de la inserció laboral.

Cooperatives de Treball de Catalunya i la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han estat uns referents, en l'àmbit cooperatiu i en la projecció de les nostres intencions en la responsabilitat social.

En l'establiment de vincles en l'àmbit de la transmissió de saber de la nostra pràctica clínica i comunitària, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Ramón Llull, la UOC, la UNED, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic.

No cal dir, la nostra Fundació Privada Molí d'en Puigvert i la seva projecció en la Cooperativa de segon nivell, 2147 Mans. La Fundació ha estat i esperem que sigui sent, la nostra referència en l'àmbit de la inserció laboral i el complement indispensable en el nostre objectiu assistencial més important.

I, en darrer lloc, la nostra aliança estratègica territorial, Maresme Continuum, que vincula la Comunitat Terapèutica del Maresme i la Fundació Molí d'en Puigvert amb el Centre de Formació i Prevenció i el CET la Kloska.

Aquests “tutors” o, el que és el mateix, “guies” o “suports” que s'han anat desplegant o hem desplegat han permès que la CTM es mantingui prou subjecta i consolidada i complementi la bona implantació comunitària.

Davant de la complexitat ha estat necessari un treball continu i creatiu no només amb aquestes entitats “tutors” sinó també amb les altres entitats del Maresme que, tot i no haver participat directament com a suports, també hi son en el dia a dia assistencial i en la tasca de marcar objectius, en una relació diversa però, cada una des de un lloc diferent, fent costat en l'atenció a la salut mental de la comunitat. Exemple clar d'això, son els tres Pactes Territorials en que hi estem immersos que plantegen pactes i compromisos comuns.

Ha estat aquest un treball polític, empresarial, assistencial, tècnic, de veritables aliances funcionals, el que ho ha permès.

Gabriel Ferrater deia, fa un temps, que estem en un temps de molts camins. Crec que segueix sent encertat. Però, estem molt ben acompanyats i seguirem fent vies.

Guillem Homet 
Director Mèdic

Introducció a la Memòria de la CTM, 2015
 


0 Comentarios

Deja tu comentario

  Notificación vía correo electrónico de los nuevos comentarios
CTM Salud Mental se reserva la no publicación de los comentarios que por su contenido no respeten las normas básicas de educación, civismo y diálogo.